Sandhamn 334

130 39 Sandhamn

Fastighetsbeteckning: Eknö 1:526
Taxeringsvärde: 8 300 Tkr varav byggnad 7 800 Tkr
Byggnad: 4,5 våningsplan om 1048 kvm
Tomt: 706 kvm
Pantbrev: 12 st om totalt 15 400 Tkr
Vatten: Kommunalt
Avlopp: Kommunalt
Uppv.-källa: Nibe värmeväxlare driftsatt 2018 med värmeåtervinning av frånluft, 2 Mitsubishi luft/vatten-värmepumpar samt el.
Uppv.-system: Vattenburen värme i hela huset
Ventilation: Självdrag med frånluft
Driftskostnad: 100 kWh/år el + vatten
Försäkring: 52000/år
Gemensamhetsanläggning: Andel i samfällighet/GA:Eknö GA:3
Energideklaration: Finns ej f.n
Energiprestanda: Finns ej f.n
Säkerhet: Brandlarm

Konstruktion:
Undergrund: Sand
Grund: Gjuten platta
Grundmur: Betong
Stomme: Betong
Bjälklag: Betong
Fasad: Puts
Yttertak: Plåt
Fönster: Isolerglas
Utv. plåtarbeten: Svart plåt

Arkitekter

Olle Rex & Anders Berg

Sands Hotells exteriör är ritad av arkitekt Anders Berg (som bl a ritat Stockholm Globen), och interiört av Olle Rex, R+ arkitektbyrå.

Olle Rex om Sands:
”Hotellet ska kännas som en lyckad kombination av ett modernt hem korsat med ett gammalt skärgårdshotell. Det blev ett riktigt fint hotell som väl passar in i den anrika seglarbyns befintliga bebyggelse”

Historia

Sands Hotell

1885 kom Theodor Sand med familj till Sandhamn för att bli gästgivare på ön. Theodor hade insett potentialen med Sandhamn som badort, när ångbåtarna hade börjat gå i reguljärtrafik från Stockholm.

Familjen Sand byggde 1890 hotellet på sandfältet en bit ovanför hamnen, och fasadskylten Sands Hotell mötte resanden som kom med ångbåten.

Högst upp på Sands Hotell hölls ”salonger” där dåtidens konstnärer, skalder och författare samlades. Till Sandhamn kom man för att finna inspiration och inte minst för att roa sig. Anders Zorns berömda tavlor ”På Sandhamn” och ”Svanen” skapades t.ex. på ön. August Strindberg, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Richard Bergh och Axel Sjöberg var också trogna besökare, liksom Bruno Liljefors.

Sandhamn är en av de äldsta badorterna i Stockholms skärgård. Här i yttersta havsbandet har det i mer än 100 år funnits hotell, värdshus, restauranger. Varuhuset NK hade sommarfilial på Sandhamn ända fram till 1962.